۲۶ اسفند ۱۴۰۳
عصب کشی دندان
مدیر سایت
بعد از عصب کشی دندان چه قرصی بخوریم؟ معرفی انواع آنتی بیوتیک بعد از عصب کشی دندان

 عصب‌کشی دندان که به آن درمان ریشه دندان نیز گفته می‌شود، یک روش درمانی رایج در دندانپزشکی است. این کار زمانی که بافت زنده دندان دچار عفونت شده انجام می‌شود تا از بروز مشکلات جدی‌تر مانند آبسه دندان یا ازدست‌دادن دندان جلوگیری کند. برای تسریع روند بهبودی دندان باید طبق تجویز دندانپزشک، مصرف آنتی‌بیوتیک بعد از عصب‌کشی دندان تا زمان معین ادامه دهید.

این داروها برای تسکین درد دندان بعد از عصب‌کشی تجویز می‌شوند و از التهاب و عفونت‌های احتمالی جلوگیری می‌کنند. در این مقاله قصد داریم که به سؤال «بعد از عصب‌کشی دندان چه قرصی بخوریم» به طور کامل پاسخ دهیم.

 

چرا دندان به عصب‌کشی نیاز پیدا می‌کند؟

 

 عصب‌کشی دندان برای نجات دندان‌هایی که بافت داخلی یعنی پالپ آن‌ها آسیب‌دیده است، انجام می‌شود. درصورتی‌که عصب‌کشی به‌موقع انجام نشود، ممکن است عوارض جدی‌تری مثل عفونت شدید و ازدست‌رفتن دندان را به دنبال داشته باشد. از جمله دلایل رایج برای عصب‌کشی دندان می‌توان به پوسیدگی عمیق دندان، عفونت پالپ دندان، درد یا حساس شدن شدید دندان اشاره کرد. عصب‌کشی یکی از درمان‌های رایج برای حفظ دندان آسیب‌دیده بوده و در بسیاری از موارد از کشیدن دندان جلوگیری می‌کند.

 

 عصب‌کشی دندان

 

بعد از عصب‌کشی دندان چه قرصی بخوریم؟

 

 این سؤال که برای تسکین درد دندان بعد از عصب‌کشی دندان چه قرصی بخوریم، توسط بسیاری از مراجعین پرسیده می‌شود. حقیقت این است که بعد از درمان عصب‌کشی، ناحیه درمان شده ممکن است احساس درد، التهاب یا حساسیت داشته باشد. برای کاهش این علائم و جلوگیری از عفونت ناحیه درمان شده، دندانپزشک داروها و آنتی‌بیوتیک‌هایی را تجویز می‌کند.

دارو یا آنتی‌بیوتیک بعد از عصب‌کشی دندان انواع مختلفی داشته و هر کدام نقش خاصی برای تسکین درد دندان بعد از عصب‌کشی دارند. در اینجا به طور کامل اینکه بعد از عصب کشی دندان چه قرصی بخوریم را بررسی می‌کنیم.

 

 عصب‌کشی دندان

 

مسکن برای تسکین درد دندان بعد از عصب کشی

 

 بعد از درمان ریشه بیمار ممکن است درد متوسط تا شدیدی را تجربه کند و مسکن‌ها برای تسکین درد دندان بعد از عصب کشی توسط دندانپزشک تجویز می‌شوند. توجه داشته باشید که مسکن‌ها باید طبق دستور پزشک و در فواصل زمانی مشخص مصرف شوند. البته داروهای مسکن در دو دسته اصلی قرار گرفته که شامل داروهای مسکن غیر نسخه‌ای و داروهای مسکن تجویزی پزشک می‌شوند. در ادامه انواع مسکن را معرفی می‌کنیم تا سؤال برای تسکین درد دندان بعد از عصب کشی دندان چه قرصی بخوریم پاسخ داده شود.

 

 درد عصب‌کشی دندان

 

داروهای مسکن بدون نسخه

 

 داروهای مسکن بدون نسخه در هر داروخانه‌ای وجود داشته و می‌توانید به‌راحتی به آن‌ها دسترسی پیدا کنید. معمولاً این داروها برای کاهش دردهای خفیف تا متوسط بعد از عصب کشی دندان مناسب هستند. به‌صورت کلی مصرف این داروها خطری ندارند؛ بااین‌حال بهتر است با شکم پر این داروها را میل کنید تا از بروز مشکلات گوارشی احتمالی جلوگیری شود.

  • پاراستامول: این دارو برای کاهش درد خفیف و متوسط مفید بوده و به بیمارانی که درد شدید ندارند، تجویز می‌شود.
  • ایبوپروفن: این دارو علاوه بر تسکین درد، خاصیت ضدالتهاب نیز دارد و برای کاهش علائم درد و تورم بعد از عصب کشی دندان گزینه مناسبی است.
  • نوافن: نوافن مشابه ایبوپروفن، برای کاهش درد و التهاب بعد از عصب کشی کاربرد دارد. این دارو جایگزین مناسبی برای کسانی است که به ایبوپروفن حساسیت دارند.

 

داروهای مسکن تجویزی

 

 داروهای مسکن تجویزی در مواردی که مراجع درد شدیدتری را تجربه کرده یا بعد از عصب کشی التهاب و تورم زیادی وجود داشته باشد، تجویز می‌شود. این داروهای مسکن قوی‌تر هستند و تنها با نسخه پزشک فروخته می‌شوند. از جمله داروهای مسکن تجویزی می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • داروهای ترکیبی حاوی کدئین: برای افرادی که درد خیلی شدیدی را تجربه می‌کنند، دندانپزشک داروهایی مثل کدئین را تجویز می‌کند. کدئین یک مسکن مخدر است که با تأثیر بر سیستم اعصاب مرکزی، درد را کاهش می‌دهد. این داروها معمولاً ترکیبی از کدئین و استامینوفن هستند. از جمله عوارض مصرف این دارو می‌توان به خواب‌آلودگی، یبوست، تنوع و سرگیجه اشاره کرد.
  • داروهای مسکن ترکیبی (حاوی ترامادول یا مورفین): این داروها برای کاهش دردهایی که با داروهای دیگر بهبود پیدا نکردند تجویز می‌شود. این داروها مثل کدئین ممکن است عوارضی مثل سرگیجه، خواب‌آلودگی، یبوست یا مشکلات تنفسی را به دنبال داشته باشند.

 

قرص مسکن عصب‌کشی دندان

 

داروهای ضدالتهاب بعد از عصب کشی دندان

 

 التهاب یکی از عوارض طبیعی بعد از عصب کشی دندان بوده و می‌تواند احساس درد و ناراحتی را به دنبال داشته باشد. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی معمولاً برای تسکین درد دندان بعد از عصب کشی و بهبود التهاب و تورم تجویز می‌شود. این داروها در کنار مسکن و آنتی‌بیوتیک بعد از عصب کشی دندان، می‌توانند به روند بهبود ناحیه درمان شده کمک کنند.

 توجه داشته باشید که این داروها باید طبق دستور پزشک مصرف شوند چرا که ممکن است عوارضی مثل مشکلات گوارشی داشته باشند. در ادامه اینکه برای بهبود التهاب و تورم بعد از عصب کشی دندان چه قرصی بخوریم را بررسی می‌کنیم. از جمله رایج‌ترین داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • ایبوپروفن: این دارو علاوه بر تأثیری که برای تسکین درد دندان بعد از عصب کشی دارد، خاصیت ضدالتهابی نیز دارد.
  • نوافن: این دارو عملکردی مشابه ایبوپروفن داشته و برای کاهش التهاب و تورم کاربرد دارد.
  • ناپروکسن: این دارو به کاهش التهاب و تورم بعد از عصب کشی دندان کمک می‌کند.
  • دیکلوفناک: دارویی قوی‌تر از ایبوپروفن است که برای دردهای مزمن یا التهاب شدیدتر تجویز می‌شود.

 

 دارو ضد التهاب عصب‌کشی دندان

 

 آنتی‌بیوتیک بعد از عصب کشی دندان

 

  بعد از انجام درمان عصب کشی ممکن است دندانپزشک داروهای آنتی‌بیوتیک به شما تجویز کند. آنتی‌بیوتیک بعد از عصب کشی دندان به‌ویژه زمانی که در ناحیه درمان شده احتمال عفونت وجود داشته باشد، تجویز می‌شود. مصرف آنتی‌بیوتیک بعد از عصب کشی دندان باید طبق دستور دندانپزشک باشد و نباید مصرف آن زودتر از زمان تجویز شده قطع شود. در ادامه انواع آنتی‌بیوتیک برای بعد از عصب کشی دندان را معرفی می‌کنیم.

 

  آموکسی‌سیلین

 

  یکی از آنتی‌بیوتیک‌های رایج که برای پیشگیری از عفونت باکتریایی تجویز می‌شود. این دارو به‌خصوص برای عفونت‌های موجود در ناحیه دندان و لثه کاربرد زیادی دارد. این دارو به‌صورت قرص یا شربت تجویز شده و معمولاً هر ۶ الی ۸ ساعت یکبار باید یک دوز از آن را مصرف کنید. این دارو ممکن است عوارضی مثل ناراحتی معده، تهوع و اسهال را به دنبال داشته باشد.

 

  سفالکسین

 

  در صورت حساسیت بیمار به پنی‌سیلین، این دارو به‌عنوان جایگزین آموکسی‌سیلین تجویز می‌شود. هر دوز این دارو بین ۲۵۰ میلی‌گرم تا ۵۰۰ میلی‌گرم بوده و دوره درمان آن ۷ تا ۱۰ روز است. ممکن است بعد از مصرف این دارو ناراحتی معده، اسهال یا واکنش‌های آلرژیک برای شما اتفاق بیفتد.

 

  مترونیدازول

 

  برای عفونت‌های خاص یا در ترکیب با سایر آنتی‌بیوتیک‌ها تجویز می‌شود. این دارو می‌تواند به بهبود عفونت‌های شدید ناحیه دندان و لثه کمک کند. معمولاً یک دوز مترونیدازول ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلی‌گرم بوده و باید هر ۸ ساعت یکبار مصرف شود. این دارو عوارضی مثل تهوع؛ سردرد و احساس طعم فلز در دهان شود و مصرف آن با الکل تداخل دارد.

 

 آنتی‌بیوتیک بعد از عصب کشی دندان

 

  عوارض جانبی داروها و راه‌های مقابله با آن

 

  داروهای بعد از عصب کشی ممکن است عوارض جانبی متفاوتی مثل ناراحتی معده، حالت تهوع، یبوست، سرگیجه یا خواب‌آلودگی ایجاد کنند. برای مقابله با عوارض جانبی داروها پیشنهاد می‌کنیم که داروها را همراه با غذا مصرف کنید تا از تحریک معده جلوگیری شود. همچنین برای کاهش یبوست بعد از مصرف دارو، از میوه‌ها و سبزیجات و سایر منابع سرشار از فیبر استفاده کنید و آب کافی بنوشید.

درصورتی‌که احساس سرگیجه یا خواب‌آلودگی داشتید، از انجام فعالیت‌های خطرناک مثل رانندگی خودداری کنید. در صورت بروز عوارض شدیدتر مثل واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات تنفسی، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. همچنین همیشه داروها را با مشورت پزشک مصرف کنید و از قطع‌کردن داروها قبل از تمام‌شدن دوره درمان بپرهیزید.

 

دلایل بروز درد و التهاب بعد از عصب کشی دندان

 

 درد و التهاب بعد از عصب کشی، بخشی طبیعی از روند بهبود دندان است. این درد به طور معمول به‌خاطر پاسخ بدن به تغییرات انجام شده در داخل دندان و بافت اطراف آن به وجود می‌آید. البته که این درمان باهدف کاهش درد و نجات دندان انجام می‌شود، بااین‌حال تعداد زیادی از بیماران بعدازاین درمان احساس درد و ناراحتی را تجربه می‌کنند. در ادامه دلایل بروز درد و التهاب بعد از عصب کشی دندان را عنوان می‌کنیم.

  • تحریک بافت اطراف دندان: بعد از انجام عصب کشی، بافت‌های اطراف دندان از جمله لثه، بافت‌های نرم و استخوان فک ممکن است به‌خاطر فرایند درمان و دسترسی به داخل دندان تحریک یا ملتهب شوند. این التهاب می‌تواند احساس درد و ناراحتی را در روزهای ابتدایی بعد از درمان به دنبال داشته باشد.
  • برداشتن پالپ دندان: زمانی که پالپ دندان (عصب و رگ‌های خونی) برداشته می‌شوند، بافت داخل دندان دچار تغییر می‌شود. به‌این‌ترتیب ممکن است هنگام جویدن یا فشار واردکردن به دندان احساس درد و حساسیت داشته باشید.
  • عفونت باقی‌مانده: هدف عصب کشی درمان عفونت است؛ با ای حال احتمال دارد عفونت به طور کامل از بین نرود و درد و التهاب باقی بماند.
  • فشار و تحریک ناشی از ترمیم: فشاری که هنگام قراردادن مواد پرکننده روی دندان وارد می‌شود، ممکن است باعث ایجاد احساس ناراحتی در ناحیه دندان شود. این درد به‌تدریج و خودبه‌خود کاهش پیدا می‌کند.

 

 درد و التهاب بعد از عصب کشی دندان

 

مراقبت‌های بعد از عصب کشی دندان

 

 مراقبت‌های بعد از عصب کشی دندان برای پیشگیری از بروز عوارض عصب کشی و تسریع روند بهبود دندان اهمیت بسیاری دارد. در ادامه برخی نکات مهم مراقبت‌های بعد از عصب کشی دندان را در اختیار شما قرار می‌دهیم.

  • بعد از عصب کشی دندان حداقل ۲ تا ۳ ساعت آب یا غذا نخورید تا اثر بی‌حسی به طور کامل از بین برود. در این صورت می‌توانید از گازگرفتن ناگهانی دهان خود جلوگیری کنید.
  • برای کاهش تورم و درد بهتر است در روزهای اول بعد از درمان عصب کشی استراحت کافی داشته باشید.
  • داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک را به طور مرتب مصرف کنید تا ضمن کاهش درد و التهاب، روند بهبود دندان درمان شده تسریع شود.
  • دهان خود را با مراقبت از ناحیه درمان شده مسواک بزنید؛ اما از کشیدن نخ دندان در قسمت درمان شده خودداری کنید.
  • برای کاهش التهاب و جلوگیری از عفونت، می‌توانید دهان خود را با آب گرم و نمک به‌آرامی شستشو دهید.
  • سیگار فرایند بهبود را کند کرده و احتمال عفونت را افزایش می‌دهد. همچنین الکل ممکن است با سایر داروهای شما تداخل داشته باشد و مصرف هم‌زمان آن با سایر داروها خطرناک باشد.
  • درصورتی‌که علائم غیرطبیعی مثل درد شدید، تورم یا خونریزی در ناحیه درمان شده، یا علائم عفونت مثل تب یا چرک به وجود آمد، حتماً به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
  • درصورتی‌که باگذشت چند روز درد و التهاب دندان کاهش پیدا نکرد، احتمالاً ناحیه درمان شده به بررسی مجدد توسط دندانپزشک نیاز دارد.

 

بعد از عصب کشی دندان چی بخوریم؟

 

 این سؤال که بعد از عصب کشی دندان چی بخوریم برای بسیاری از مراجعین پیش می‌آید. بعد از عصب کشی دندان بهتر است غذاهایی بخورید که برای دندان یا لثه آسیب‌دیده مناسب باشند. به‌عنوان‌مثال خوردن غذاهای نرم یا غذاهایی با دمای ملایم و خنک برای مراقبت از ناحیه درمان شده توصیه می‌شود. همچنین مصرف آب و مایعات کافی برای جلوگیری از خشکی دهان مناسب بوده و به تسریع روند بهبودی کمک می‌کند.

 

بعد از عصب کشی دندان چه کارهایی را نباید انجام داد؟

 

 این سؤال که «آیا محدودیتی بعد از عصب کشی برای من وجود دارد؟» برای بسیاری از مراجعین عصب کشی به وجود می‌آید. بعد از عصب کشی دندان برای تسریع روند بهبودی و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی، بهتر است از انجام برخی فعالیت‌ها خودداری کنید. از جمله این فعالیت‌ها می‌توان به خوردن غذاهای سفت یا چسبناک، خوردن خوراکی یا نوشیدنی سرد یا داغ، سیگارکشیدن و مصرف الکل، جویدن خوراکی با دندان درمان شده، استفاده از دهان‌شویه شیمیایی یا الکلی قوی و فعالیت‌های بدنی سنگین (در روزهای اول بعد از عصب کشی دندان) اشاره کرد.

 

چه زمانی برای ترمیم دائمی باید به دندانپزشک مراجعه کنم؟

 

 بعد از عصب کشی دندان، دندانپزشک یک ترمیم موقت یا پانسمان روی دندان قرار می‌دهد تا از دندان محافظت کرده و از ورود آلودگی به داخل آن جلوگیری کند. این ترمیم موقت در مدت‌زمان محدود و تا وقتی که دندان به طور کامل بهبود پیدا کند، روی دندان باقی می‌ماند. به طور معمول دندانپزشک بعد از عصب کشی، مهلتی بین ۲ تا ۴ هفته برای انجام ترمیم دائمی به شما می‌دهد. از جمله مزایای ترمیم دائمی دندان می‌توان به محافظت بهتر از دندان، عملکرد طبیعی، ظاهر زیباتر و پیشگیری از مشکلات احتمالی مثل شکستگی دندان اشاره کرد.

 

 ترمیم دائمی دندان

 

جمع‌بندی

 

 در این مقاله به طور کامل اینکه بعد از عصب کشی دندان چه قرصی بخوریم بعلاوه سایر مراقبت‌های بعد از عصب کشی دندان را بررسی کردیم. برای تسکین درد دندان بعد از عصب کشی باید داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک را مصرف کنید. مصرف مسکن، داروی ضدالتهاب و آنتی‌بیوتیک بعد از عصب کشی دندان نقش مهمی در کاهش درد، التهاب و پیشگیری از عفونت دارد.

علاوه بر این رعایت نکات مراقبتی مانند جلوگیری از فشار زیاد روی دندان درمان شده، پرهیز از خوردن و نوشیدن تا زمان ازبین‌رفتن بی‌حسی یا پرهیز از سیگارکشیدن و مصرف الکل باعث تسریع روند بهبود دندان درمان شده می‌شود. در صورت احساس درد شدید یا بروز هر مشکلی حتماً با دندانپزشک خود مشورت کنید.

هنوز نظری وجود ندارد. اولین نفری باشید که نظر می‌دهد!

نظرات شما
نظر خود را بگذارید
مقالات دیگر
۲۶ اسفند ۱۴۰۳

همه چیز درباره درد دندان بعد از کشیدن، طول دوره و راه‌های درمان آن

۲۶ اسفند ۱۴۰۳

مراقبت‌های بعد از کامپوزیت دندان برای افزایش طول عمر کامپوزیت

۲۶ اسفند ۱۴۰۳

بهترین قرص دندان درد کدام است؟ معرفی مسکن های دندان درد

۲۶ اسفند ۱۴۰۳

معرفی قوی‌ترین قرص عفونت دندان و چرک خشک کن قوی برای عفونت دندان

۲۶ اسفند ۱۴۰۳

مراقبت بعد از پر کردن دندان؛ بیش از 10 سال به طول عمر دندان بیفزاید!