


مراقبت های بعد از عصب کشی دندان - راهنمایی جامع برای بهبود سریع دندان درمان شده
حقیقت این است که عصب کشی دندان، ناحیه درمان شده را آسیب پذیر میکند. به همین خاطر بعد از انجام درمان عصب کشی، رعایت مراقبت های بعد از عصب کشی دندان از اهمیت زیادی برخوردار است. رعایت نکات مراقبتی علاوه بر اینکه از بروز عفونتهای احتمالی جلوگیری میکند، میتواند درد و تورم بعد از درمان را نیز کاهش دهد.
همچنین با مراقبت صحیح از دندان عصب کشی شده میتوانید ساختار دندان را حفظ کرده و از مشکلاتی مثل پوسیدگی یا شکستگی دندان در آینده جلوگیری کنید. بسیاری از مراجعین بخش عصب کشی میپرسند: «آیا سیگار کشیدن بعد از عصب کشی دندان یا حمام بعد از عصب کشی دندان مشکلی دارد؟» با ما همراه باشید تا ضمن گرفتن پاسخ این سوالات، تمام مراقبتهای بعد از عصب کشی دندان را در اختیار شما قرار دهیم.
مراقبت های بعد از عصب کشی دندان
داشتن احساس درد یا حساس شدن در ناحیه درمان شده بعد از انجام درمان عصب کشی طبیعی است. با این وجود در صورت با رعایت برخی مراقبت های بعد از عصب کشی دندان، میتوانید این علائم را کاهش دهید و روند بهبود را تسریع کنید. در ادامه میخواهیم نکات مهمی که باید بعد از عصب کشی دندان رعایت کنید را عنوان کنیم.
جلوگیری از فشار زیاد روی دندان درمان شده
بهتر است چند روز اول بعد از عصب کشی از جویدن غذاهای سفت یا چسبناک با دندان درمان شده جلوگیری کنید. به ویژه در صورتی که دندانپزشک یک ترمیم موقت برای دندان عصب کشی شده قرار داده، اهمیت این موضوع بیشتر میشود. با رعایت این نکته میتوانید از رسیدن آسیب به دندان و یا پانسمان روی آن جلوگیری کنید. همچنین بهتر است از دندانهای دیگر خود برای جویدن کمک بگیرید تا روی دندان درمان شده فشار نیاید.
پرهیز از خوردن و نوشیدن تا زمان از بین رفتن بیحسی
خوردن و نوشیدن قبل از بین رفتن تاثیر بی حسی خطراتی مثل گاز گرفتن زبان، گونه یا لب را به دنبال دارد. همچنین لازم است تا زمانی که اثر بی حسی به طور کامل از بین برود، از خوردن غذاهای داغ یا سرد نیز خودداری کنید؛ چرا که ممکن است قادر به تشخیص دمای خوراکی نباشید و به دهان یا دندان شما آسیب وارد شود.
سیگار کشیدن بعد از عصب کشی دندان
سیگار کشیدن و مصرف الکل میتواند فرایند بهبودی دندان را با مشکل مواجه کند و حتی ریسک عفونت در ناحیه درمان شده را بالا ببرد. در واقع سیگار کشیدن موجب کاهش جریان خون در دندان شده و در نتیجه طولانی شدن روند بهبودی دندان را به دنبال دارد. همچنین مصرف الکل میتواند تاثیر منفی بر اثر بخشی داروها و آنتی بیوتیکهایی که بعد از عصب کشی دندان میخورید داشته باشد. بنابراین بهتر است تا چند روز بعد از درمان از مصرف سیگار و الکل خودداری کنید.
استراحت و مراقبت از خود
داشتن استراحت کافی بعد از درمان عصب کشی به کاهش درد و التهاب و تسریع روند بهبود دندان درمان شده کمک میکند؛ در واقع بعد از این درمان بدن به زمان کافی نیاز دارد تا به طور کامل اثرات درمان را بهبود دهد. در چنین موقعیتی استراحت به بدن کمک میکند تا منابع انرژی خود را برای ترمیم ناحیه درمان شده صرف کند. همچنین این کار از بروز عوارض جانبی بعد از عصب کشی مثل عفونت یا تورم شدید نیز جلوگیری میکند.
علاوه بر این، استراحت باعث کاهش فشار و استرس روی دندان درمان شده میشود و کمک میکند تا داروهای مسکن تجویز شده تاثیرگذاری بیشتری داشته باشند. بنابراین در روزهای ابتدایی بعد از درمان بهتر است از انجام فعالیتهای سنگین و آوردن فشار زیاد به بدن پرهیز کنید و بیشتر به استراحت و فعالیتهای آرام بپردازید.
رعایت بهداشت دهان و دندان
رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از عصب کشی از اهمیت زیادی برخوردار است و از بروز عفونت و مشکلات دیگر برای دندان درمان شده جلوگیری میکند. بعد از عصب کشی مسواک زدن باید به طور مرتب و ملایم انجام شود؛ طوری که ناحیه درمان شده آسیب نبیند.
در این مدت میتوانید استفاده از نخ دندان را ادامه دهید اما در ناحیه درمان شده با احتیاط بیشتر این کار را انجام دهید. علاوه بر این موارد، شستشوی دهان با دهانشویه غیر الکلی میتواند به کاهش التهاب و حفظ سلامت لثه کمک کند. رعایت این نکات باعث تمیزی دهان شده و فرآیند بهبود ناحیه درمان شده را تسریع میکند.
استفاده از داروهای تجویز شده
استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک بعد از عصب کشی دندان به کاهش درد، التهاب و جلوگیری از عفونت کمک میکند. دندانپزشک ممکن است مسکنهایی برای کنترل درد و التهاب یا آنتی بیوتیکهایی برای پیشگیری از عفونت تجویز کند. باید این داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنید و بدون مشورت با پزشک دوز آن را کم یا مصرف آن را قطع نکنید.
نکات مهم مراقبت از پر کردن موقت یا پانسمان
پر کردن موقت دندان یا پانسمان یک ماده پر کننده موقت است که بعد از درمان عصب کشی برای محافظت از دندان روی آن گذاشته میشود. برای اینکه پانسمان دندان آسیب نبیند یا جابجا نشود، لازم است که مراقبتهای ویژهای از آن داشته باشید. به این منظور بهتر است از جویدن با دندان درمان شده یا مصرف غذاهای سفت یا چسبناک خودداری کنید. همچنین در این مدت لازم است که بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید. در نهایت بعد از گذشت زمان لازم (طبق دستور پزشک) به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندان شما را به صورت دائمی پر کند.
نکات مراقبتی بعد از روکش دندان
روکش دندان یک پوشش مصنوعی ثابت است که روی دندان آسیب دیده قرار میگیرد. این روکش به منظور بازسازی شکل، اندازه و عملکرد دندان بعد از عصب کشی روی آن گذاشته میشود. رعایت نکات مراقبتی بعد از روکش دندان اهمیت زیادی داشته و به حفظ سلامت دندان و افزایش عمر روکش کمک میکند. بهتر است بعد از نصب روکش از خوردن غذاهایی مثل آجیل، یخ یا آدامس خودداری کنید تا از رسیدن آسیب به روکش جلوگیری شود.
همچنین رعایت بهداشت دهان و دندان با مسواک زدن منظم و استفاده از نخ دندان بسیار اهمیت دارد؛ به ویژه اطراف روکش و خط لثه باید به دقت تمیز شوند تا از تجمع پلاک و باکتری جلوگیری شود. علاوه بر این، بهتر است از عادات نادرستی مثل دندان قروچه نیز پرهیز کنید؛ چرا که این عادات میتوانند باعث آسیب به روکش شوند. با رعایت این نکات میتوانید از روکش دندان خود به خوبی مراقبت کرده و عمر آن را افزایش دهید.
حمام بعد از عصب کشی دندان اشکال دارد؟
خوشبختانه حمام کردن بعد از عصب کشی دندان مانعی ندارد؛ با این حال بهتر است در حمام از استفاده آب داغ و ایجاد بخار شدید جلوگیری کنید. این موضوع ممکن است جریان خود در ناحیه درمان شده را افزایش داده و در نتیجه درد یا تورم را بیشتر کند. همچنین بهتر است فشار آب زیاد روی صورت یا ناحیه دندان خود نگیرید تا مشکلی برای دندان ایجاد نشود.
بعد از عصب کشی چی بخوریم؟
بعد از عصب کشی باید غذاهای نرم، خنک و غیر تحریک کننده استفاده کنید تا از بروز درد یا آسیب رسیدن به دندان درمان شده جلوگیری شود. غذاهایی مثل سوپهای ولرم، پوره سیب زمینی، ماست یا انواع اسموتی گزینههای مناسبی هستند. همچنین بهتر است در روزهای اول بعد از درمان غذاهای سفت، داغ، تند یا چسبناک نخورید؛ چرا که باعث حساس شدن یا آسیب رسیدن به دندان یا جابجایی پانسمان روی دندان میشود. علاوه بر این، بهتر است با کمک دندانهای دیگر خود غذا را بجوید تا روی دندان درمان شده فشار نیاید. در این زمان مصرف انواع نوشیدنی یا خوراکی با دمای ملایم توصیه میشود.
بعد از عصب کشی دندان چه قرصی بخوریم؟
بعد از عصب کشی دندان، دندانپزشک داروهایی برای کاهش درد و التهاب دندان تجویز میکند. از جمله داروهای مسکن رایج که بعد از عصب کشی استفاده میشود میتوان به ایبوپروفن اشاره کرد. در صورتی که درد شدیدتر باشد، ممکن است داروهای مسکن قویتر مثل استامینوفن تجویز شود.
علاوه بر این، در صورتی که پزشک تشخیص دهد که احتمال عفونت وجود دارد، ممکن است داروی آنتی بیوتیک تجویز کند. نکته مهم این است که از مصرف خودسرانه داروها جلوگیری کنید و طبق دستور پزشک پیش بروید. در صورتی که بعد از عصب کشی دندان علائم غیر طبیعی مثل تورم شدید یا تب داشتید، مراجعه به دندانپزشک ضروری است.
علت درد دندان بعد از عصب کشی
بسیاری از مراجعین بعد از عصب کشی احساس درد و ناراحتی را تجربه کرده و در چنین شرایطی میپرسند: «برای تسکین درد دندان بعد از عصب کشی چی بخوریم؟». حقیقت این است که این درد ممکن است دلایل مختلفی مانند آسیب بافت اطراف دندان، التهاب و تورم یا مشکلات مربوط به ترمیم دندان داشته باشد. بنابراین قبل از معرفی انواع دارو و آنتی بیوتیک بعد از عصب کشی دندان، دلایل این درد را بررسی میکنیم.
احساس درد و حساس شدن دندان
احساس درد و حساس شدن دندان بعد از عصب کشی ممکن است به خاطر تغییراتی باشد که در ناحیه دندان اتفاق افتاده است. در طول درمان عصب کشی پالپ دندان برداشته شده و فضای داخلی آن تمیز میشود که این فرایند میتواند آسیبهایی به بافت اطراف دندان وارد کند.
همچنین بعد از درمان ریشه تا زمان بهبودی کامل، وجود حساسیت بیشتر در ناحیه دندان طبیعی است. از جمله علائم درد و حساس شدن دندان بعد از عصب کشی میتوان به درد هنگام جویدن یا فشار دادن روی دندان، حساسیت به دماهای سرد یا گرم و احساس درد در اطراف ناحیه دندان درمان شده اشاره کرد. این درد موقتی بوده و معمولا در عرض چند روز تا یک هفته به طور کلی از بین میرود.
التهاب و تورم
بعد از عصب کشی التهاب و تورم به ویژه در بافتهای اطراف دندان کاملا طبیعی است. این اتفاق ممکن است به خاطر آسیبهای کوچکی که در فرایند عصب کشی به بافت نرم و استخوان اطراف دندان وارد شده باشد. همچنین تزریق داروی بی حسی و فرآیندهایی مثل تمیز کردن یا ضد عفونی کردن کانالهای ریشه، ممکن است باعث ایجاد التهاب موقتی در ناحیه درمان شده شود. علائم این التهاب شامل تورم لثه یا ناحیه اطراف دندان، احساس گرمی یا حساس بودن ناحیه درمان شده و احساس درد هنگام لمس یا فشار میشود. خوشبختانه این التهاب معمولا تا یک هفته بعد از درمان به کلی برطرف میشود.
مشکلات مربوط به ترمیم دندان
بعد از عصب کشی، داخل دندان با مواد خاصی پر میشود و گاهی اوقات نیاز به روکش دائمی هم وجود دارد. مشکلاتی مثل نامناسب بودن ترمیم باعث میشود که دندان حین جویدن احساس ناراحتی داشته باشد. در واقع اگر ترمیم دندان درست انجام نشده باشد، این درد میتواند ادامه پیدا کند. از جمله علائمی که نشان میدهند ترمیم به خوبی انجام نشده شامل احساس درد هنگام جویدن یا گاز زدن، احساس فشار غیر عادی روی دندان ترمیم شده یا مشکلاتی مانند ناهمواری سطح ترمیم یا شکسته شدن آن میشود.
چه زمانی برای درد دندان بعد از عصب کشی به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
همانطور که گفتیم، درد دندان بعد از عصب کشی معمولا طبیعی است و حدودا بعد از یک هفته به طور کامل بهبود پیدا میکند. با این حال در برخی مواقع ممکن است درد و علائم بیشتر از حد معمول باشند که این موضوع نشان دهنده وجود مشکلات دیگر است. در اینجا به زمانهایی که برای درد دندان بعد از عصب کشی باید به دندانپزشک مراجعه کنید، اشاره میکنیم.
- درد شدید و طولانی مدت: اگر درد دندان بیشتر از چند روز ادامه پیدا کند و با مسکن هم قابل کنترل نباشد.
- درد هنگام جویدن یا فشار آوردن به دندان: اگر هنگام جویدن غذا یا وارد کردن فشار به دندان احساس درد شدید میکنید، احتمال دارد که ترمیم دندان شما به درستی انجام نشده باشد.
- تورم و التهاب غیر طبیعی: اگر بعد از عصب کشی دندان دچار تب یا سایر علائم عفونت شدید، ممکن است در بافت ناحیه درمان شده عفونت وجود داشته باشد.
- خونریزی مداوم و غیر طبیعی: خونریزی بعد از عصب کشی باید به تدریج متوقف شود؛ در غیر این صورت لازم است که دندانپزشک وضعیت دندان را بررسی کند.
- حساسیت شدید به دما: اگر دندان به دمای سرد یا گرم حساس باشد و این حساسیت ادامه پیدا کند، ممکن است دندان به طور کامل عصب کشی نشده باشد.
درمان ورم صورت و گونه بعد از عصب کشی دندان
ورم صورت و گونه یکی از عوارض طبیعی عصب کشی دندان بوده و به خاطر التهاب بافت نرم اطراف ناحیه درمان شده ایجاد میشود. این تورم ممکن است در روزهای ابتدایی بعد از درمان دیده شود و به تدریج بهبود پیدا کند. با این حال راههایی برای درمان ورم صورت و گونه بعد از عصب کشی دندان وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- استفاده از کمپرس سرد: کمپرس سرد به کاهش خونریزی و التهاب بعد از عصب کشی کمک میکند. آن را روی ناحیه ورم کرده بگذارید و این کار را در ساعات اولیه بعد از درمان چند بار تکرار کنید. توجه داشته باشید که بهترین نتیجه کمپرس سرد برای 24 ساعت اول بعد از درمان است و بعد از آن بهتر است از کمپرس گرم استفاده کنید.
- استفاده از داروهای ضد التهاب: از دندانپزشک خود بپرسید که برای بهبود صورت و گونه بعد از عصب کشی دندان چه قرصی بخوریم؟ داروها را طبق دستور دندانپزشک مصرف کنید تا درد و ورم بهبود پیدا کند.
- پرهیز از تحریکات اضافی: تا حد امکان از لمس و فشار دادن ناحیه ورم کرده اجتناب کنید. همچنین خوردن غذاهای تند، داغ یا ترش میتواند باعث بیشتر شدن ورم و حساسیت شود. بهتر است تا زمان بهبودی کامل از خوردن این خوراکیها خودداری کنید.
- بالا نگه داشتن سر هنگام خواب: استفاده از چند بالش برای نگه داشتن سر در موقعیتی بالاتر از بدن میتواند به بهبود ورم کمک کند؛ چرا که باعث کاهش جریان خون به ناحیه صورت خواهد شد. همچنین سعی کنید در روزهای اول بعد از عصب کشی از خوابیدن به طرف درمان شده صورت خودداری کنید تا فشار اضافی روی ناحیه ورم کرده نباشد.
- استفاده از دهانشویههای ضد عفونی کننده: استفاده از محلول آب نمک رقیق یا دهان شویه تجویز شده توسط پزشک به بهبود التهاب و ورم کمک میکند. شستشو با دهان شویه باید به آرامی انجام شود تا به ناحیه درمان شده فشار نیاید.
راههای خانگی کاهش درد و التهاب بعد از عصب کشی
برای بهبود درد و التهاب دندان بعد از عصب کشی، میتوانید از برخی روشهای خانگی استفاده کنید. این روشها به عنوان مکمل درمانهای پزشکی و داروهای تجویز شده توسط پزشک عمل میکنند. در ادامه برخی از این روشها را در اختیار شما قرار میدهیم.
- کمپرس سرد: استفاده از یک کیسه یخ روی گونه یا فک میتواند به کاهش التهاب و تسکین درد دندان بعد از عصب کشی کمک کند.
- دهان شویه آب نمک: استفاده از یک محلول آب گرم و نمک برای شستشوی دهان به کاهش التهاب و بهبود ناحیه درمان شده کمک میکند. به این منظور باید یک قاشق چای خوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کنید و به آرامی دهان خود را با آن شستشو دهید.
- گاز گرفتن چای کیسهای سرد: چای سیاه دارای تانن است که به کاهش درد و التهاب دندان بعد از عصب کشی کمک میکند. برای این کار ابتدا چای کیسهای را داخل یخچال بگذارید تا خنک شود؛ سپس توسط دندان درمان شده آن را گاز بگیرید.
- استفاده از روغن میخک: روغن میخک خاصیت مسکن و ضد التهابی داشته و میتواند به کاهش درد دندان نیز کمک کند. برای این کار باید کمی روغن میخک را روی پنبه بریزید و آن را روی ناحیه دردناک قرار دهید.
جمع بندی
یکی از مهمترین کارها برای بهبود سریع و جلوگیری از بروز عوارض احتمالی بعد از عصب کشی، رعایت مراقبت های بعد از عصب کشی دندان است. بهتر است از سیگار کشیدن بعد از عصب کشی دندان خودداری کنید؛ با این حال رفتن به حمام بعد از عصب کشی دندان مانعی ندارد.
با دندان درمان شده غذا نجوید و از خوردن غذاهای سفت، چسبناک و داغ جلوگیری کنید. تا زمانی که تاثیر بیحسی موضعی از بین نرفته از خوردن و نوشیدن اجتناب کنید تا آسیبی به دهانتان وارد نشود. از طرف دیگر رعایت بهداشت دهان و دندان از اهمیت بالایی برخوردار است و باعث جلوگیری از بروز عوارض احتمالی خواهد شد.
در این مقاله به اینکه بعد از عصب کشی دندان چه قرصی بخوریم یا اینکه بعد از عصب کشی چی بخوریم نیز اشاره کردیم. در آخر باید بگوییم که در صورت بروز درد شدید، التهاب، تب یا علائم غیر عادی حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. با رعایت این اصول میتوانید بهبودی سریع دندان درمان شده را بدون بروز عوارض جانبی تجربه کنید.
نظر خود را بگذارید