



همه چیز درباره اینکه بعد از عصب کشی دندان چه بخوریم؟
توجه به این موضوع که تا چند ساعت بعد از پانسمان دندان نباید چیزی خورد و اینکه باید بعد از عصب کشی دندان چه بخوریم از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا در این موقعیت دندانها و بافت اطراف آن بسیار حساس و آسیب پذیر میشوند. مصرف غذاهای مناسب میتواند به کاهش درد، التهاب و احتمال عفونت کمک کرده و باعث تسریع روند بهبود شود.
علاوه بر این، رژیم غذایی صحیح مانع ایجاد فشار اضافی روی دندان درمان شده میشود. به عنوان مثال با خوردن غذای مناسب از درد دندان عصب کشی شده هنگام غذا خوردن جلوگیری میکنید. شاید برای شما سوال باشد که برای درد بعد از عصب کشی چی بخوریم؟ اهمیت این موضوع به این خاطر است که با تامین مواد مغذی مورد نیاز برای ترمیم، میتوانید روند التیام دندان را تسریع کنید. در ادامه این مقاله اینکه برای عصب کشی دندان چی بخوریم را به طور کامل بررسی میکنیم.
تا چند ساعت بعد از پانسمان دندان نباید چیزی خورد؟
بعد از پانسمان دندان حداقل تا چند ساعت (2 تا 3 ساعت) از خوردن و نوشیدن مواد غذایی خودداری کنید. در این زمان پانسمان دندان به خوبی سفت میشود و میتواند از دندان شما محافظت کند. همچنین با گذشت 2 تا 3 ساعت، اثر داروی بیحسی از بین میرود که این موضوع از گاز گرفتن تصادفی لثه یا دندان جلوگیری خواهد کرد. بهتر است بعد از گذشت 2 تا 3 ساعت هم مواد خوراکی نرم با دمای ولرم بخورید تا از آسیب رسیدن به دندان و لثه جلوگیری کنید.
بعد از عصب کشی دندان چه بخوریم؟
بعد از درمان دندان، لازم است به اینکه بعد از عصب کشی دندان چی بخوریم توجه کنید. بعد از عصب کشی دندان باید مواد غذایی نرم بخورید تا به خاطر جویدن غذای سفت روی دندان درمان شده فشار وارد نشود. خوردن غذاهای خیلی سرد یا خیلی داغ، ادویه جات تند و غذاهای سفت ممکن است ناحیه درمان شده را تحریک کنند.
انتخاب مواد غذایی مناسب مثل سوپ، پوره، نوشیدنیهای سرد یا ولرم میتواند روند بهبود را تسریع کرده و درد و التهاب را کاهش دهد. همچنین مصرف مواد غذایی مغذی سرشار از ویتامینها و پروتئینها به ترمیم بهتر دندان کمک میکند.
مهمترین نکات غذایی برای بعد از عصب کشی دندان
بعد از درمان عصب کشی، دندان و بافت اطراف آن حساس میشوند و به همین خاطر اینکه بعد از عصب کشی دندان چه بخوریم از اهمیت زیادی برخوردار است. انتخاب مواد غذایی مناسب باعث التیام التهاب و درد ناحیه درمان شده و جلوگیری از عفونت آن میشود. در ادامه مهمترین نکات تغذیهای بعد از عصب کشی دندان را در اختیار شما قرار میدهیم.
مصرف غذاهای غنی از پروتئین
مصرف غذاهایی که منبع پروتئین هستند باعث تسریع روند ترمیم دندان بعد از عصب کشی میشود. در واقع پروتئینها تاثیر زیادی بر بازسازی دندان و لثه دارند و با تولید کلاژن و سایر مواد سلولی، باعث بهبود سریع و کاهش التهاب ناحیه درمان شده میشوند. بنابراین بعد از درمان عصب کشی بهتر است از غذاهایی مانند گوشت مرغ، ماهی و گوسفند، تخم مرغ، لبنیات و حبوبات که منابع خوبی از پروتئین هستند استفاده کنید.
عدم مصرف غذاهای خیلی داغ
کی از مهمترین نکات غذایی برای مراقبت از دندان عصب کشی شده، عدم مصرف غذاهای خیلی داغ است. غذاهای داغ ممکن است ناحیه درمان شده را تحریک کرده و باعث التهاب بیشتر آن شوند. همچنین دندان و لثه بعد از عصب کشی بسیار حساس هستند و مصرف غذای داغ میتواند احساس درد شدیدی را به دنبال داشته باشد.
علاوه بر این، مصرف غذاهای داغ ممکن است به پانسمان دندان آسیب بزند و فرآیند بهبود را با مشکل مواجه کند. بنابراین بهتر است تا چند روز بعد از عصب کشی دندان از مصرف غذاهای داغ خودداری کنید و در عوض غذاهای ولرم یا ترجیحا سرد بخورید.
عدم مصرف غذاهای سرد
بعد از عصب کشی دندان به طور معمول توصیه میشود که از مصرف غذاهای سرد جلوگیری کنید. علت این موضوع این است که در این دوران دندانها حساس میشوند و تحریک پذیری بیشتری به دماهای شدید دارند. این حساسیت ممکن است درد دندان عصب کشی شده هنگام غذا خوردن را به دنبال داشته باشد.
از دیگر دلایل اجتناب از مصرف غذاهای سرد در این دوران میتوان به مقاومت کمتر دندان در برابر تحریکات دما و حساس بودن لثهها اشاره کرد. بنابراین بهتر است حداقل تا چند روز بعد از عصب کشی دندان از مصرف غذاهای سرد اجتناب کنید.
پرهیز از نوشیدنی الکلی و کافئیندار
نوشیدنی الکلی میتواند التهاب و خونریزی در ناحیه درمان را بیشتر کرده و با داروهای مسکن یا آنتی بیوتیک تجویز شده توسط دندانپزشک تداخل داشته باشد. همچنین نوشیدنیهای کافئیندار مثل قهوه و چای میتواند میزان آب بدن را کاهش داده و دهان را خشک کند.
خشک بودن دهان، روند ترمیم دندان و لثه را با مشکل مواجه میکند. بنابراین بهتر است برای کاهش عوارض جانبی و تسریع روند ترمیم و بازسازی بافت لثه، تا چند روز بعد از عصب کشی این نوشیدنیها را مصرف نکنید.
پرهیز از مصرف مواد غذایی قندی
مصرف قند میتواند دندان و لثه درمان شده را تحریک کند و آسیبهایی به دنبال داشته باشد. همچنین مواد قندی محیط مناسب برای رشد باکتری را فراهم میکنند که این موضوع احتمال بروز التهاب و عفونت در ناحیه درمان شده را بیشتر میکند.
بنابراین برای تسریع روند ترمیم بافت اطراف ناحیه درمان شده و جلوگیری از بروز مشکلات اضافی، بهتر است از خوردن شیرینیها، نوشیدنیهای قندی و سایر مواد غذایی قندی پرهیز کنید. در عوض میتوانید از خوردن مواد مغذی و سالم مثل میوههای تازه یا غلات کامل لذت ببرید.
عدم مصرف ادویه و نمک زیاد
یکی از نکات مهم غذایی در زمینه اینکه «بعد از عصب کشی دندان چه بخوریم»، مصرف غذاهای کم ادویه و کم نمک است. متاسفانه ادویهها و نمک میتوانند لثه را تحریک کرده و التهاب و حساسیت ناحیه درمان شده را افزایش دهند.
مصرف غذاهای کم ادویه و کم نمک از خشک شدن دهان نیز جلوگیری میکند؛ در نتیجه رطوبت دهان حفظ شده و روند ترمیم بافت ناحیه درمان شده تسریع پیدا میکند. برای بعد از عصب کشی دندان غذاهای ساده، نرم و بدون ادویه و نمک توصیه میشود؛ چرا که علاوه کاهش التهاب، از بروز عفونتهای احتمالی نیز جلوگیری میکند.
پرهیز از مصرف غذاهای سفت و سخت
پرهیز از خوردن غذاهای سفت بعد از عصب کشی دندان از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که این نوع غذاها فشار زیادی به دندان درمان شده وارد میکنند و باعث ایجاد احساس درد، تحریک یا حتی آسیب به دندان میشوند. توجه داشته باشید که دندان عصب کشی شده حساس میشود و نیاز به مراقبت بیشتری دارد.
جویدن مواد سفت با دندان عصب کشی شده ممکن است منجر به شکستن یا آسیب به مواد پر کننده دندان شود. همچنین جویدن مواد سفت میتواند به بافت اطراف ناحیه درمان شده آسیب برساند و فرآیند بهبودی را با مشکل مواجه کند. به همین خاطر توصیه ما این است که تا چند روز مصرف غذاهای نرم با دمای ملایم را جایگزین خوردن مغزها، سیبهای سفت، نانهای خشک یا سایر مواد غذایی سفت و سخت کنید.
سایر نکات مراقبتی بعد از عصب کشی دندان
علاوه بر نکات غذایی و دقت به اینکه بعد از عصب کشی دندان چی بخوریم،نکات دیگری نیز وجود دارد که لازم است برای تسریع روند بهبود آنها را رعایت کنید. در این قسمت چند نکته مهم برای مراقبتهای بعد از عصب کشی دندان و اینکه برای درد بعد از عصب کشی چی بخوریم و چه کاری انجام دهیم آورده شده است.
- استراحت و مراقبت از ناحیه درمان شده: بهتر است چند روز اول بعد از عصب کشی از جویدن غذا در طرف درمان شده دهان خود جلوگیری کنید تا فشار اضافی بر دندان درمان شده وارد نشود.
- رعایت بهداشت دهان و دندان: بعد از عصب کشی دندان، رعایت بهداشت دهان از اهمیت بالایی برخوردار است. دندانهای خود را با دقت مسواک بزنید و از یک دهان شویه ملایم نیز استفاده کنید. توجه داشتن باشید که در روزهای اول بعد از درمان نباید ناحیه بسیار نزدیک به دندان درمان شده را مسواک بزنید؛ در روزهای اول شستشوی آرام این ناحیه با دهان شویه ملایم کافی است.
- سیگار نکشید: سیگار کشیدن روند ترمیم و بازسازی بافت ناحیه درمان شده را با تاخیر مواجه میکند و میتواند احتمال بروز عفونت را نیز بیشتر کند. به همین خاطر توصیه ما این است که تا چند روز بعد از عصب کشی دندان از کشیدن سیگار اجتناب کنید.
- مصرف داروهای تجویزی دندانپزشک: بسیاری از افراد میپرسند بعد از عصب کشی دندان چه قرصی بخوریم؟ در این دوران میتوانید طبق دستور پزشک از داروهای مسکن یا آنتی بیوتیک استفاده کنید. این داروها به کاهش درد و التهاب و جلوگیری از عفونت دندان کمک میکنند.
بعد از عصب کشی چه زمان میتوان غذاهای معمولی خورد؟
- بعد از رعایت نکات مراقبتی در زمینه «بعد از عصب کشی دندان چه بخوریم»، حتما برای شما سوال است که چه زمانی میتوانید به رژیم غذایی معمولی خود برگردید؟ اینکه چه زمان بعد از عصب کشی دندان مصرف غذاهای معمولی را شروع کنیم به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله این عوامل میتوان به نوع عصب کشی و روند بهبودی دندان اشاره کرد. با این حال در این قسمت چند نکته کلی درباره زمانی که میتوانید غذاهای معمولی صرف کنید عنوان میکنیم.
- 24 تا 48 ساعت اول: در این زمان باید از غذاهای نرم با دمای ولرم استفاده کنید تا از ایجاد فشار اضافه روی دندان جلوگیری شود. پیشنهاد میکنیم در این مدت غذاهایی مثل پورهها، انواع سوپ، ماست و تخم مرغ نرم میل کنید.
- بعد از کاهش درد و التهاب: بعد از کاهش درد و التهاب یعنی 3 تا 5 روز بعد از درمان، بهبودی نسبی حاصل شده و میتوانید غذاهای کمی سفتتر مثل برنج نرم، سیب زمینی پخته و نان نرم بخورید. توجه داشته باشید که در این زمان هم باید از خوردن غذاهای سفت یا داغ خودداری کنید.
- بعد از ترمیم دائم: اگر دندان شما برای انجام ترمیم دائم آماده است و لثهها خوب بازسازی شدهاند، میتوانید به رژیم غذایی معمولی خود برگردید. در این مرحله خوردن غذاهای معمولی مثل گوشت نرم، سبزیجات و میوهها مانعی ندارد. با این حال بهتر است مراقب باشید تا فشار زیاد روی دندان درمان شده نیاید. به طور کلی مصرف غذاهای معمولی حدود 1 تا 2 هفته بعد از عصب کشی ممکن است.
- در صورت عدم بهبود علائم: در صورتی که التهاب یا حساس بودن ناحیه درمان شده ادامه پیدا کند، بهتر است قبل از بازگشت به رژیم غذایی معمول با دندانپزشک خود مشورت کنید.
دردهای رایج بعد از عصب کشی دندان
بعد از عصب کشی دندان ممکن است با رعایت تمام نکات مربوط به اینکه بعد از عصب کشی دندان چه بخوریم، باز هم احساس درد و ناراحتی داشته باشید. به طور معمول این احساس درد و ناراحتی طبیعی و موقتی است. اما در صورت احساس درد شدید، تورم، تب یا ترشح چرکی حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید. در این قسمت برخی از دردهای رایج بعد از عصب کشی دندان و دلایل آن را بررسی میکنیم.
- احساس درد خفیف یا متوسط: احساس درد و ناراحتی خفیف یا متوسط معمولا به خاطر التهاب بافت اطراف دندان درمان شده است. اینکه در روزهای اول بعد از درمان، اطراف دندان ملتهب یا حساس باشد امری طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد.
- درد دندان عصب کشی شده هنگام غذا خوردن: بعد از درمان، ممکن است دندان حساستر از حالت عادی خود باشد و جویدن غذا یا وارد کردن فشار روی آن با درد همراه باشد. این وضعیت به خاطر بروز التهاب و حساس شدن بافت لثه و اطراف دندان ایجاد شده و معمولا بین 3 تا 5 روز بعد از عصب کشی به تدریج کاهش مییابد.
- درد حساسیت به دما (سرد یا گرم): بعد از عصب کشی ممکن است دندان حساس شود و در برابر تغییر دما واکنش نشان دهد. این حساسیت به دما کاملا طبیعی بوده و به خاطر تغییراتی که در ساختار دندان ایجاد شده، به وجود میآید. این حساسیت ممکن است تا چند هفته بعد از درمان نیز ادامه پیدا کند و بعد از آن به تدریج کمتر شود.
- درد ناشی از عفونت: این نوع درد بین افراد مختلف رواج کمتری داشته و در صورتی اتفاق میافتد که در ناحیه درمان شده عفونت ایجاد شود. در این صورت شما درد شدید و مداوم را در ناحیه درمان شده احساس خواهید کرد. بروز عفونت بعد از عصب کشی معمولا به خاطر باقی ماندن باکتری در ناحیه دندان یا لثه بوده و لازم است فورا توسط دندانپزشک درمان شود.
درد تا چند روز بعد از عصب کشی طبیعی است و جای نگرانی ندارد؟
بعد از عصب کشی دندان معمولا تا 24 الی 48 ساعت احساس درد و ناراحتی طبیعی است. این درد به خاطر التهاب بافت اطراف ناحیه درمان شده و حساسیت ناشی از عصب کشی به وجود میآید. در صورتی که درد دندان بعد از 3 تا 5 روز ادامه داشته باشد یا شدت پیدا کند، یا علائمی مانند التهاب شدید، تب یا ترشح چرک مشاهده شود، احتمال بروز عفونت یا مشکل دیگر وجود دارد. در صورت مشاهده چنین علائمی باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا علت این مشکل بررسی شود.
جمع بندی
در این مقاله به طور کامل اینکه باید بعد از عصب کشی چه بخوریم را بررسی کردیم. اول از هر چیز باید بدانید که تا چند ساعت بعد از پانسمان دندان نباید چیزی خورد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بهتر است تا 2 الی 3 ساعت بعد از پانسمان دندان چیزی نخورید تا پانسمان به خوبی سفت شود و از دندان محافظت کند.
اینکه با گذشت چند ساعت بعد از عصب کشی دندان چی بخوریم به عوامل مختلفی مثل نرم بودن غذا، ملایم بودن دمای غذا و کم ادویه بودن غذا بستگی دارد. بهتر است تا مدتی بعد از عصب کشی دندان از خوردن غذاهای سفت، داغ یا سرد جلوگیری کنید تا روند بهبود دندان تسریع شود. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
نظر خود را بگذارید